Analisis Selisih Biaya Produksi Pada UKM Krupuk Ikan Cita Rasa Di Kecamatan Talisayan

Authors

  • Andy Lisa Chomy STIE Muhammadiyah Tanjung Redeb

DOI:

https://doi.org/10.53640/jemi.v19i2.698

Abstract

Abstract :

            The purpose of this research is to know the results of the analysis obtained from the difference between the standard costs of production with the actual costs of production and to know the cause. The usefulness of this research is can be used for information for business management to making process related to bending the costs of production or the efficiency the costs of production. Based on the data research in UKM Krupuk Ikan Cita Rasa acquired the profitable about Rp .11.464.006,-. The differenced was caused by volume and price materials changes. From the data above can be concluded that hypothesis can be accepted because of the analysis results of the difference between the standard cost it was greater than the factual cost proven by the cost production calculated gain Rp 11.464.006 , -.

 

Keywords : Production Cost, UKM

Downloads

Download data is not yet available.

References

Agnes Pascalia Toar, Jullie J. Sondakh, Meily Y.B. Kalalo. 2015. Analisis Varians Biaya Produksi Sebagai Alat Mengukur Tingkat Efisiensi biaya produksi pada UD Sedap Jaya Bakery, Jurnal Berkala Ilmiah Efisiensi (16) No. 03 Tahun 2016.

Ahmad, Kamarrudin.2007. Akuntansi Manajemen (Dasar-dasar Konsep Biaya dan Pengambilan Keputusan),Edisi revisi. PT Grafindo Persada. Jakarta.

Al-Qur’an, Surat Al-Baqarah : Ayat 279.

Amsyah, Zulkifli. 2003. Manajemen Sistem Informasi. PT, Gramedia Pustaka. Utama. Jakarta

Apilita, Fina. 2015. Melakukan penelitian yang berjudul “Analisis Selisih Biaya Produksi Sebagai Alat Pengendalian Biaya Pada Konveksi Kaos LOB”.

Bustami, Bastian dan Nurlela. 2009. Akuntansi Biaya, Edisi pertama. Mitra Wacana Media. Jakarta.

Carter, Wiliam K. 2009. Akuntansi Biaya,Buku pertama,Edisi 14. Salemba Empat. Jakarta.

Halim, Abdul. 2010. Dasar-dasar Akuntansi Biaya, Edisi Keempat, Cetakan Ketiga, BPFE-Universitas Gajah Mada. Yogyakarta.

Halim, Abdul & Supomo, Bambang. 2005. Akuntansi Manajemen. Yogyakarta: BPEE.

Hansen & Mowen. 2009. Manajemen Biaya, Edisis Bahasa Indonesia. Buku Kedua. Salemba Empat. Jakarta.

Hariadi, Bambang. 2002. Akuntansi Manajemen.BPFE. Yogyakarta

Harmanto & Zulkifli. 2003. Manajemen Biaya. BPEE. Yogyakarta.

Mulyadi, 2012. Akuntansi Biaya. Edisi Kelima. Bagian Penerbitan Sekolah

Tinggi Ilmu Manajemen YKPN, Yogyakarta.

Sadeli, Lili M. 2004.Dasar-dasar Akuntansi, edisi satu, cetakan ketiga. PT Bumi Aksara. Jakarta.

Sujarweni V, Wiratna. 2015. Metodologi Penelitian Bisnis & Ekonomi. Pustaka Baru Press. Yogyakarta

Usry, Milton F & Hammer, Lawrence H. 1992. Cost Accounting, 11 th Edition. South Western Publishcity Company. Ohio.

Witjaksono, Armanto, 2006. Akuntansi Biaya, Edisi I, Graha Ilmu, Yogyakarta

Yana. Karyana, 2008. Teori Ringkas Latihan Soal dan Pembahasan Ekonomi SMA. Yogyakarta: Intersolusi Pressindo.

Downloads

Published

2019-11-30

How to Cite

Chomy, A. L. (2019). Analisis Selisih Biaya Produksi Pada UKM Krupuk Ikan Cita Rasa Di Kecamatan Talisayan. Jurnal Ekonomi &Amp; Manajemen Indonesia, 19(2). https://doi.org/10.53640/jemi.v19i2.698

Issue

Section

Articles